Kroppen är en fantastisk manick

Människan har genom alla tider utsatt sig för en hög arbetsbelastning. Idag ser arbetssituationerna dock annorlunda ut. Vi har en mer stillasittande vardag och utsätter oss för en extremt hög tillgänglighet till vår omvärld via bland annat de sociala medierna. Den tid vi tidigare avsatte för egen tid eller familjetid delar vi nu med många andra via Facebook, bloggar och twitter. En del upplever det som avkoppling att sitta och arbeta eller surfa på nätet framför kvällen tv-underhållning samt att avsluta och börja dagen med att läsa av sin jobb-mail. Vilan och återhämtningen får dessvärre motsatt effekt. I det samhälle vi lever i idag prövas våra biologiska system.

Vi vet att kroppen rent biologiskt vill röra på sig. Kroppen är en fantastisk manick som gillar att utmanas i flera dimensioner. I våra biologiska system behöver vi känna fara och hot liksom vi behöver vila och återhämta oss. Man kan jämföra det med en EKG-kurva där kroppen behöver sina toppar och dalar. Kroppen och knoppen älskar påfrestningar under förutsättning att den får återhämtning. Att träna har därför blivit ett av våra nya sätt att hålla koll på vårt biologiska system. Det är bra.

3 reaktioner på ”Kroppen är en fantastisk manick

 1. Intressant inlägg Anna. Två utmaningar:

  1. Förmågan att återhämta sig och koppla av när tillfälle faktiskt ges för detta. Nu är jag visserligen inte med på Facebook, men av vad jag sett och hört så är det tydligen skitsvårt att inte råka dokumentera det som var tänkt som återhämtning och publicera det hela på sin vägg. Du kallar det bekräftelseknarkande. Jag kallar det ett mysterium!

  2. Förmågan att skilja stress från att ha kort om tid eller att behöva vara snabb.

  /Hans

 2. Aaaa, vilket härligt ord. Mysterium. Det kanske är så att i ett prestationssamhälle minskar vår förmåga att ge varandra och oss själva schyst och konkret feed-back. Vi hinner liksom inte med det också.

  Jag snubblar in på att man vill känna sig lyckad och lycklig. Tänker att det blir den sidan man vill visa upp på t ex Facebook. Att få doser av bekräftelseknark från andra är förstås helt okej och nödvändigt så länge man lyckas bekräfta sig själv lika mycket eller ännu mer. Om behovet av bekräftelse från andra växer för starkt blir man slut vilse i pannkakan.

  Jag gillar ordet stress. Jag associerar till alert, skapande och komma i mål under en pressad situation. Vi kanske behöver vidga ordet stress med ny laddning a la 2013, eller vad tror du?

  /anna

 3. Haha. Ja, antingen får man säga ordet ”stressad” med ett genuint leende på läpparna (om man avser att man känner sig alert, snabb eller skapande) :-).

  Om man verkligen lider av stress är det nästan läge att uppfinna ett nytt ord för detta så man inte blandar ihop stress med det som folk slentrianmässigt påstår sig vara vid kaffemaskinen när de i själva verket behöver vara snabba, alerta och komma i mål med kort om tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s