Inspirera mig med din passion

Traditionellt kan man dela in svenska folkets träningsvanor i fyra grupper: elit, livsstil, skulle vilja och inaktiva. Beroende på livssituation kan man glida mellan grupperna. Under de senaste åren har ytterligare en grupp etablerats, de nya elitmotionärerna. Fyra grupper har blivit fem.

Elitmotionärerna är oftast i åldern 30-50 år och är en målgrupp som vill träna, äta och sova som en elitidrottsman/kvinna. Träningsmängden är periodvis extrem. Man kan följa elitmotionärernas tider, placeringar, hur de tränar och vilken utrustning de använder på Facebook, bloggar och twitter. Det är idag helt naturligt att ta med sina tävlingsmeriter i sitt CV. Att träna målmedvetet och målinriktat uppfattas att man har en god förmåga till struktur, handling och måluppfyllelse. Särskilt i chefsbefattningar.

De topptränande cheferna får ibland nya spännande idéer hur de vill utveckla en träningskultur på sin arbetsplats. Inledningsvis upplever de att de får ett positivt mottagande. Lite senare upptäcker de dock att de inte får den förväntade positiva effekten från alla medarbetare.

Detta är helt naturligt eftersom det på en arbetsplats finns medarbetare från minst fyra av grupperna (inte så vanligt med elit). De inaktiva förstår inte chefens nya ansats. De som skulle vilja träna är positiva i början men känner sig sedan pressade hur de egentligen ska hinna. De som har träning som sin livsstil hänger på om aktiviteten passar in i deras vardagsträning och de likasinnade elitmotionärerna anser att idén är lysande. Chefen blir frustrerad av att inte få med alla.

Det här kan du göra om du är chef/ledare och tillhörande gruppen elitmotionärerna…

Jag som träffar dig blir inspirerad av din eufori och av den passion jag känner att du förmedlar av ett lyckat träningspass eller när du uppnår dina fastställda mål. Men. Jag vill inte börja träna med dig och tävla med dig. Fortsätt att inspirera med din passion och låt mig vara aktiv  på det sätt som jag gillar mest.

2 reaktioner på ”Inspirera mig med din passion

 1. Såå klokt.
  Viktigt att ha ett inkluderande synsätt, så att människor känner sig välkomna.
  Ge möjligheter, skapa förutsättningar, vara en möjlig-görare. (Kommer du ihåg att vi ofta pratade om detta för några år sedan).
  Det är så lätt att man blir uppfylld av sin egen tanke om hur man ska leva och då upplever människor sig exkluderade.

 2. Precis. Den där första berusande euforin är fantastisk på många sätt. Den är så berusande att man gärna vill dela med sig av den till andra. Det svämmar liksom över. Tanken är god men det kan onekligen bli lite fööör mycket för delar av omgivningen.

  Möjliggörare och Inspirationskälla är två härliga ord vi ofta pratade om. Känns som att de blir allt mer aktuella i den nya hälsohetsdebatten som nu pågår.
  /anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s