Svensk Idrott utmanas

Av tradition ligger stort fokus på tävling och prestation bland Sveriges idrottsföreningar. Drömmen om att få håva hem ädla medaljer till svenska folket är en drivkraft som kan få förödande konsekvenser i ledarskapet. Debattartikeln i Svenska Dagbladet igår visar på detta. Idrottsläkaren Klas Östberg med flera presenterade alarmerande uppgifter om hur barn slås ut från idrotten på grund av föreningarnas elitsatsningar och vad det får för konsekvenser för barnen. Detta följdes också upp med debatt i Sveriges Radio P1 igår och TV4 Nyhetsmorgon i morse.

Fakta är att sedan år 2000 har 45 procent av idrottens 69 specialidrottsförbund tappat medlemmar. 21 procent har en stillastående medlemsutveckling. När antalet medlemmar i en organisation sjunker och när man inte lyckas behålla ungdomarna händer något med ledarskapskulturen. Prestationskraven ökar.

Det finns bara en organisation inom Svensk Idrott som skiljer sig från alla andra, Friskis&Svettis. Under samma period som 2/3 av specialidrottsförbunden tappade medlemmar eller hade en stillastående medlemsutveckling ökade Friskis&Svettis med 145 procent, dvs 300 000 fler medlemmar. Friskis&Svettis är en renodlad träningsorganisation med fokus på lust och glädje.

Medan de traditionella idrottsföreningarna inte har lyckats inspirera sina unga medlemmar till lustfylld och prestationsfri träning har Friskis&Svettis blivit den nya ungdomsgården för träningsglada tonåringar.

De traditionella idrottsföreningarna står inför tuffa utmaningar att utveckla sin ledarskapskultur.

En reaktion på ”Svensk Idrott utmanas

  1. Protesterade i två olika klubbar när äldste gossen var liten. Lönlöst. Det gick inte att ändra kulturen. I yngste gossens fall behövdes inga protester. Annan kultur från början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s