Mjuka hållbara grejer

Hållbar utveckling, hållbart samhälle, hållbart ledarskap, hållbar medarbetare, hållbar hälsa, hållbar arbetsmiljö, hållbar fritid, hållbar värld, hållbar livsstil etc. Nu är hållbarhetsbegreppen här och de sprider sig som en löpeld.

Under det här året kommer garanterat de flesta arbetsplatser beröras av någon eller några av hållbarhetsbegreppen. Många organisationer kommer också lägga till en ny rubrik i sina kommande affärsplaner, verksamhetsplaner eller strategidokument som beskriver hur man arbetar för en hållbar utveckling. Det är varumärkesbyggande.

Enligt Wikipedia betyder hållbar livsstil, en livsstil där människor och miljö harmoniserar med varandra genom teknologi, ekonomi och individuella kraftansträngningar. En hållbar livsstil innebär en medveten livsstil där personligt ansvar gentemot andra människor och annat liv är en självklarhet.

Under många år har Sveriges arbetsplatser haft fullt fokus på att utveckla en strategi för hållbar teknologi och hållbar ekonomi. Miljöstationerna på arbetsplatserna är inredda, påminnelselapparna om att släcka lampan när man går från toaletten eller lämnar konferens- rummet sitter uppe och som avsändare på e-posten påminns vi om att inte skriva ut dokumenten på papper i onödan. Vi påminns om att tänka på naturen. Vi uppmanas att tänka på miljön.

Det är ju också helt naturligt. Det är enklare för en arbetsgivare att utveckla förbättrade rutiner för de hårda grejerna, teknologin och ekonomin, än för de mjuka grejerna (människorna).

Men nu är det alltså dags. Nu är det dags att kavla upp ärmarna för att med lust och passion hugga tag i de mjuka grejerna. Det kommer bland annat komma till uttryck i hållbar hälsa, hållbart ledarskap och hållbara medarbetare. Det kommer således beröra dig och vilken livsstil du medvetet väljer, präglat av ditt personliga ansvar. Egentligen innebär detta alltså vilken miljö du bjuder dig själv på idag och vill erbjuda inne i din egen kropp i framtiden. Hur du energisnålar, sopsorterar och skapar återvinning på bästa sätt för dig själv. Inne i din egen kropp. Inne i din egen knopp.

Jag säger bara, ta initiativet före chefen kommer och knackar på din rygg och lite trevande inleder: ”Jo, du vi skulle behöva snacka om det här med din hållbara hälsa…..”

3 reaktioner på ”Mjuka hållbara grejer

  1. Heja hållbara Anna, viktiga frågeställningar som vi absolut behöver prata mer om!
    Irene på Gymmix!

  2. Håller helt med vi jobbar mot landstingets beställare om en långsiktig hållbar strategi i många frågor. I stället för att akut släcka en brand som uppstår mot långsiktiga och hållbara strategier !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s