LYCKA

Vi blir lyckliga av att ha kul på jobbet. Vi blir olyckliga av stress hemma. Det visar Nordens största lyckoundersökning, Wise Happiness.

Tidigare i år genomförde HR-koncernen Wise Group en undersökning bland över 5 000 kvinnor och män i åldern 18-74 år i Sverige och Danmark. Årets resultat visar att det viktigaste är att ha kul på jobbet. Förra året var det viktigaste utvecklingsmöjligheterna.

I deras undersökning från 2012 kunde man konstatera att hälsa var den absolut viktigaste drivkraften bakom vår lycka. Därför valde man att borra djupare i den frågan i år. Man ville helt enkelt identifiera de positiva drivkrafter som vi behöver för vårt välbefinnande hos oss själva som individer, som arbetsgivare och som medarbetare.

Lyckans fem i topp 2013 ser ut så här:

1. God psykisk hälsa
2. Acceptabel stressnivå i privatlivet
3. Tillräckligt bra ekonomi i hushållet
4. God fysisk hälsa
5. Kul på jobbet

På första plats ligger således allmän upplevd god psykisk hälsa. Undersökningen visar att i arbetslivet upplever 17 procent psykisk ohälsa. Jobbet är det som påverkar den upplevda lyckan mest och allra viktigast är respekten från chefen. Undersökningen konstaterar också att vi blir mer olyckliga av stress hemma än på jobbet.

Framtidens ledarskap utmanas eftersom arbetsgivarna kan påverka alla dessa punkter (utom en, en acceptabel stressnivå i privatlivet).

Lyckliga chefer och ledare sprider glädje, välmående och motivation som i sin tur leder till att lyckliga medarbetare sprider glädje, välmående och motivation som i sin tur leder till att…

Det sker som ringar på vattnet. Magi leder till magi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s