Jag vill bli telomerernas skyddsängel

Nu i sommar har jag lärt mig något nytt om telomerer. Det som fascinerar mig mest är att ju mer lugn och fokuserad uppmärksamhet jag har på och i mitt liv desto längre är mina telomerer.

Det finns alltså ett samband mellan livsstil och telomerlängd. Vi är nu inne på kromosomnivå. Telomeras är ett enzym som skyddar kromosomerna och om man lyckas hålla de skyddande ändarna på kromosomerna långa och fina så länge som möjligt ökar chanserna att få en frisk ålderdom. Likt ett skosnöre med sina skyddande ändar. Om du förlorar den skyddande änden delar snöret upp sig och går sönder.

Telomerernas skyddshelgon Elizabeth Blackburn tilldelades Nobelpriset i medicin 2009 för sin och två forskarkollegors upptäckt av enzymet telomeras. Elizabeth Blackburn är professor i biologi och fysiologi på University of California i San Fransisco. Svenska Dagbladet gjorde i somras en underbar intervju med henne.

Genom en hälsosam livsstil slits telomererna ned lite långsammare och de kan även repareras i någon mån. Möjligheten att då och då ge sig själv möjligheten att få fokusera hela sin uppmärksamhet på sig själv och sin egen kropp samt att ge sig själv lagom med träning och hälsosam mat skyddar telomererna.

Telomerlängden berättar om vad vi har varit med om. En trygg barndom ger bra förutsättningar att få en frisk ålderdom. Nya studier visar att kronisk psykologisk stress ökar åldrandet på cellnivå.

Om Elizabeth Blackburn är telomerernas skyddshelgon skulle jag kunna tänka mig att bli en av telomerernas skyddsänglar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s