När man blir tillräckligt gammal kan man plocka fram alla sina åldrar

Livet är inte längre förutsägbart. Förr var ramarna mer givna eftersom samhället och världen präglades av en sådan tidsanda. Mer givna för när man var barn, ung, vuxen och äldre. Samhället formade oss till dessa mer givna ramar.

Idag hänger inte den mentala åldern samman med den kronologiska åldern på samma sätt. Idag har du möjligheten att själv bestämma när du känner dig mogen för att vara vuxen eller när du vill uppfatta dig själv som senior.

Idag blir det allt svårare att ge sig in i vuxenlivet. Dagens unga lever därför ett mer utdraget tonårsliv. Förutsättningarna med arbete och bostad är tuffare och de unga behöver därför en längre startsträcka. På samma sätt blir övergången mellan arbetsliv och pensionsåldern allt mer förlängd och utdragen. Många äldre upplever sig alldeles för pigga att avrunda sitt arbetsliv vid den pensionsålder som idag är given.

I Sverige är genomsnittsåldern 83,45 för kvinnor och 79,55 år för män och genomsnittsåldern förväntas stiga ytterligare. Mentalt och kroppsligt känner sig många yngre än sin kronologiska ålder. Det är därför inte konstigt att den äldre generationen idag upplevs leva sin andra tonårsperiod.

När man är tillräckligt gammal kan man plocka fram alla sina olika åldrar. Det har att göra med den inre mognad och erfarenhet man får av livslång personlig utveckling.

Det känns bra inför framtiden.

4 reaktioner på ”När man blir tillräckligt gammal kan man plocka fram alla sina åldrar

  1. Utmaningen för oss som nått mogen ålder är att attraheras av den ständiga förändringen. Att lockas av att ständigt anta nya utmaningar. Enligt min egen erfarenhet handlar det mycket om vilket sammanhang och vilka människor man omger sig med.

  2. Mmmm, jag njuter både av att umgås med dem som är dubbelt så gamla som jag som att snick-snacka med mina yngsta barn som är 5 och 8 år. Allt handlar om att få möjligheten (och som du säger anta utmaningen) att omge sig med andra som inspirerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s