ny rapport: SITTA ÄR DET NYA RÖKA

Sitta_star
Förr blev vi fysiskt trötta av vårt arbete.
Idag blir vi mentalt utmattade av vår livsstil.

Samtiden förändras och vi med den. Vi har gått från att vara aktiva arbetare i ett produktionssamhälle till sittande tjänstemän i ett utbildnings- och kunskapssamhälle. I den samtid vi lever i idag prövas människans biologiska system. I en allt mer krävande livsmiljö har människan utvecklat en sittande livsstil. Det går att likna vid ett vetenskapligt experiment. Ett experiment som ingen med säkerhet kan svara på vad det kommer att innebära för mänskligheten om låt säga 100 år. Det vi med säkerhet vet är att idag är inte svälten det största hotet mot mänskligheten. Det är den fysiska inaktiviteten.

Eftersom vi genom alla tider har haft olika strategier för att vara fysiskt aktiva och träna blir vår nya sittande livsstil allt mer utmanande för våra kroppar. De som förr i tiden hade en fysiskt inaktiv fritid hade troligen ett mer eller mindre fysiskt krävande arbete, i jämförelse med dagens arbetsliv. Tiden på arbetet gav den energiförbrukning och rörelseenergi som människan som organism behöver utsättas för dagligen för att överleva. Ur hälsosynpunkt behöver människan vara i rörelse regelbundet under sin vakna tid – dvs resa sig, sätta sig, stå och gå varje timme. Dessutom behöver den mänskliga organismen träna sig varm, trött och svettig under ett längre tidsintervall några gånger i veckan. En stor andel av svenska folket har en sådan livsstil och klarar därmed det nya sittandet. Andra upplever att de har en aktiv livsstil eftersom de tränar ett antal gånger i veckan, men när de analyserar sin livsstil lite närmare upptäcker de att de har ett mer stillasittande liv än vad de först trodde. Andra har dessvärre fått en helt inaktiv livsstil. Hälsoklyftan blir djupare.

I den första delen av rapporten redogör jag för bakgrunden till begreppet Sitta är det nya röka. I den andra delen redogör jag för hur svenska folket förhållet sig till att träna och hur den starka hälsotrenden nu gått in i en ytterligare fördjupad fas, Stark är det nya smala. I slutet presenterar jag ett antal framtida skeenden samt avgörande strategier för framtiden.

Om det handlar min tredje rapport Sitta är det nya röka. Den är fyllig. Och den utmanar. Du hittar den här.

En reaktion på ”ny rapport: SITTA ÄR DET NYA RÖKA

  1. Rekommenderar varmt pausprogrammet Pausit som ett långsiktigt hjälpmedel för att förebygga dessa problem.

    Pausit är ett användarvänligt och individanpassat program, där alla kan anpassa inställningarna efter sina egna önskemål.

    Testa gärna Sveriges överlägset mest använda pausprogram. Mer info på http://www.pausit.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s