min tredje rapport är här: SITTA ÄR DET NYA RÖKA

TACK för alla glada heja-rop och fina hälsningar! Kul också att så många redan har hunnit skumma igenom rapporten och flera har till och med läst den ganska noga. Fortsätt gärna att återkoppla, särskilt om du får idéer eller ser fler vinklar du tror kan tillföra en fortsatt utveckling av innehållet.

Jo, jag tänkte berätta kortversionen om bakgrunden till själva titeln

Sitta är det nya rökaSå här tänker jag.

Förr blev vi fysiskt trötta av vårt arbete där rökpausen gav oss återhämtning
Den första svenska undersökningen om andelen rökare bland svenskarna gjordes 1946. Då rökte 50 procent av männen och 9 procent av kvinnorna. På den tiden kunde läkare rekommendera att man skulle börja röka i avkopplande syfte om man kände sig stressad. Idag har Sverige den lägsta andelen rökare i en europeisk jämförelse. Det är också glädjande att rökandet hela tiden minskar hos Sveriges niondeklassare. För 40 år sedan rökte 41 procent av grabbarna och 47 procent av tjejerna.

Idag blir vi mentalt utmattade av vår livsstil. Det gör oss sittande.
När SCB i slutet av 2013 släppte sin årliga statistikbok kunde de konstatera att när man blickar in i Sverige ur ett statistiskt perspektiv är den traditionella bilden av en medelsvensson med ”villa, Volvo och vovve” förändrad. Idag sammanfattas bilden bättre med villa, Volvo och en dator.

Vi har gått från att vara arbetare i ett produktionssamhälle till sittande tjänstemän i ett utbildnings- och kunskapssamhälle. I en allt mer mentalt krävande livsmiljö har vi utvecklat en sittande livsstil. Sittandes surfar vi oss ut i en global värld i ständig rörelse.

Idag har stillasittandet utvecklats till en pandemi som orsakar var 10:e dödsfall, dvs lika farligt som att röka.

Förr var vi rökare. Idag är vi sittare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s