Stark är det nya smala

Idag kan vi höra på nyheterna att Sverige ligger i topp i EU:s träningsbarometer. Svenska folket har länge haft ett gott rykte i övriga Norden och Europa om att vi är en aktiv befolkning med träning som en del av vår livsstil. Sportbranschen har varit snabbast växande under 2000-talet. I framtiden kommer ännu fler länder vända sina blickar mot de hälsosamma svenskarna.

När omvärldsanalysföretaget Kairos Future frågade svenska folket i åldern 35-75 år hur man tänker om sin framtid som äldre visade det sig att i alla åldersgrupper drömmer man om att vara frisk när man tänker på sin framtid som äldre. I undersökningen konstaterar man att hälsa har gått från att handla om att undvika sjukdom till att må bättre än bra.Vi ställer högre krav på hälsan än tidigare. Det har också gjort hälsan mer subjektiv och mer av en ideologi, en livsstil sammanknuten med vår livsstilskonsumtion.

I hela världen är intresset för ekologi och klimat stort. Därför är det också helt naturligt att vi tränar för att utveckla oss till hållbara människor genom hela livet. Vi tränar ekologiskt därför att vi vill dö friska.

Förr räckte det med att vara smal och smärt för att uppfattas framgångsrik. Idag anses det framgångsrikt att ha en vältränad kropp som utstrålar välmående och balans i livet. Man uppfattas vara hållbar och därmed seriös i sin framtoning. Detta ligger helt i linje med hur hållbarhetsbegreppet just nu utvecklas på flera olika nivåer; hållbart företagande, hållbar medarbetare, hållbart ledarskap etc. Stark är det nya smala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s