Podcast med Carl Eneroth på IFL vid Handelshögskolan

Jag får ståpäls när jag tänker på det. Den förädlingsresa som Friskis&Svettis gjorde i början av 2000-talet. Det handlar inte så mycket om vad jag gjorde, utan om vad vi tillsammans lyckades åstadkomma. Vi valde medvetet att inta en helt ny ansats. Och vi lyckades. Det är just det som gör mig knottrig.

För en tid sedan blev jag kontaktad av Carl Eneroth på IFL vid Handelshögskolan. Han ville göra en podcast om framtidens ledarskap utifrån mina erfarenheter från Friskis&Svettis och undrade om jag var intresserad. Vi träffades några dagar senare och det var då jag förstod att han ville veta ännu mer om just förändringsresan då Friskis&Svettis, under min tid som generalsekreterare, gick från 200 000 medlemmar till 550 000 medlemmar. Vi pratar alltså om en del av Friskis&Svettis tidsepok.

I denna podcast berättar jag om ett antal vägval som visade sig vara avgörande för hela organisationens utveckling. Vi som var utsedda då att leda hela organisationen (på riksorganisationen och i alla lokala Friskis&Svettis-föreningar i alla nio länder) jobbade offensivt tillsammans för att kunna lämna över en pigg och alert förening till dem som kommer efter.

Det finns förstås mycket mer att berätta. Om Big Five. Om Walk the talk och Talk your walk. Om parlören. Om lusten. Om att orka utvecklas organiskt. Om att lyckas hålla försprång. Om utbildningsorganisationen. Om dela-med-sig-kulturen. Om rådslagen. Om varför vi på riksorganisationen tidigt tog bort de kvantitativa målen att bli fler medlemmar. Om hur vi landade en helt ny träningsbransch i Sverige. Om visionens betydelse för individerna. Om medvetenheten att det aldrig kommer vara ute att ha roligt medan man tränar. Och om att ha seriöst kul.

Idag är jag ideell träningsledare i Sveriges största ideella idrottsförening, Friskis&Svettis Stockholm. Jag lämnade mitt uppdrag som generalsekreterare därför att jag kände mig helt klar med mitt uppdrag. Jag ville inte heller riskera att mitt engagemang för idén skulle slockna.

Och berättelsen om Friskis&Svettis, den fortsätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s