Tvärs emot svensk chefskultur

De nordiska länderna intar en särställning inom Europa när det gäller medarbetarinflytande. Men medan Danmark och Finland har ökat sina nivåer av medarbetarinflytande under 2000-talet har Sverige gått i motsatt riktning under samma period.

I avhandlingen Chef i högpresterande kultur (2013) konstateras att nya globala managementmodeller såsom Lean production, New public management och Högpresterande kultur går tvärs emot svensk chefskultur.

Utländska ledarskapsmodeller leder ofta till en omfattande organisatorisk förändring. Konsekvenserna för cheferna leder till tydligare verktyg med standardiserade modeller som möts med stor glädje i början.

I ett senare skede leder det till aktiva ledare och passiva medarbetare. Centraliseringen och individualiseringen ökar och därmed konkurrensen när detaljstyrning och siffertalen förstärks med nyckeltal och belöningssystem.

Cheferna upplever ett minskat handlingsutrymme när det inte längre handlar om att skapa förutsättningar utan att komma med instruktioner till sin personal. Kreativiteten minskar.

Resultatet från sin avhandling oroar forskaren Päivi Riestola. När jag träffade en vän som berättade att de infört Lean på barnens dagis och att man hade räknat ut att varje lämning av barnen på morgonen skulle ta i genomsnitt 4,23 minuter och att det innebär att det behövs 2,30 i personalresurser i samband med just detta moment. Då blir jag orolig.

En reaktion på ”Tvärs emot svensk chefskultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s