Fluortanten, vart tog du vägen?

Kommer du ihåg fluortanten från skolan? Hon dök regelbundet upp i klassrummet med sin vita rock och en bricka fylld med små ljusblåa plastmuggar. Hon knackade på, steg in och lektionen avbröts genast. Efter att hon delat ut en mugg till oss var i klassrummet fick vi på en given signal fylla munnen med vätskan. Det var viktigt att fluoret skulle rulla runt i munnen så att varenda tand kunde få sin dos av det viktiga fluoret som skulle ge oss starka tänder genom hela livet.

Igår under Kristdemokraternas dag i Almedalen lämnade partiledaren Göran Hägglund ett tydligt besked. Han vill införa fysisk aktivitet i skolan varje dag. Han fick snabbt positivt gensvar från andra partikollegor.

Jag är däremot skeptisk, inte till själva förslaget utan till hans löfte. Jag vill påminna om två saker:

  1. Socialminister Göran Hägglund och tillika en av tre ansvariga statsråd för folkhälsa har haft flera år på sig att införa daglig fysisk aktivitet i skolan. Om han verkligen hade velat genomföra detta som en strategi för hållbar hälsa hade han redan genomfört det.
  2. I maj 2012 gjorde socialminister Göran Hägglund ett brett utspel i media att han ville stoppa fetmaepidemin. Han utlovade bland annat möten med representanter från staten, livsmedels- och byggbranschen, landsting, kommuner och ideella organisationer för samtal hur man kan få stopp på fetmaepidemin. Jag kan konstatera att det går i motsatt riktning.

Igår när jag tillsammans med bland annat Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Johan Carlson deltog i Fysioterapiförbundets debattsamtal i Almedalen, under rubriken Sitta är det nya röka, kunde vi konstatera att den fysiska aktivitetens avgörande för en hållbar hälsa inte finns på rätt plats på den politiska agendan. Ledarskapet och därmed det unika ägarskapet saknas.

Därför skrev jag tidigare i år en debattartikel i Aftonbladet gällande att nästa folkvalda regeringen behöver tillsätta en hälso- och idrottsminister. Jag tror helt enkelt att nästa folkvalda regering skulle må bra av en modern fluortant bland sina ministrar!

En reaktion på ”Fluortanten, vart tog du vägen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s