Det handlar om att vända mönster

Hon sa det så självklart.

Jag har min arbetsplats och det är där jag sitter och jobbar hela dagen. Visst är det stökigt och rörigt med alla kollegor runt omkring mig, men jag har så svårt att lyfta på rumpan och förflytta mig till någon av de enskilda rummen.

Hon höll med om att hon säkert skulle kunna vara mer fokuserad och effektiv om hon gav sig bättre förutsättningar. Vi resonerade en stund kring vad det skulle innebära att se hela kontoret som sin arbetsplats och inte bara den egna sittplatsen. Hon höll med om att ett alternativ skulle kunna vara att då och då arbeta i ett enskilt rum. Men att skapa ett eget rum genom att göra en walk and talk utomhus kändes, för henne, som helt otänkbart. 

I min senaste rapport Sitta är det nya röka fastslår jag att vi har blivit sittande tjänstemän i ett utbildnings- och kunskapssamhälle. I ett allt mer mentalt krävande arbetsliv har vi utvecklat en sittande livsstil. Förr blev vi fysiskt trötta av vårt arbete. Idag blir vi mentalt utmattade av vår nya livsstil. Folkhälsorapporten från 2013 visar att nästan en miljon svenskar i åldern 16-84 år rör på sig mindre än två timmar i veckan. När WHO listar riskfaktorer för att dö i förtid kommer fysisk inaktivitet och stillasittande på en fjärde plats efter högt blodtryck, tobaksbruk och högt blodsocker/diabetes. På femte plats kommer övervikt och fetma.

Svenska arbetsmarknad står inför en dramatisk omvälvning. Stiftelsen för strategisk forskning kan i sin granskning konstatera att mer än vartannat svenskt yrke kan automatiseras. Vi kommer gå in i en våg av dator- och robotsystem som gör att varannan har ett yrke som inte behövs om tjugo år. Den tekniska innovationen är explosionsartad och kommer göra oss ännu mer stillasittande.

En ny ansats krävs för att vi ska lyckas förhålla oss till det och det börjar bli bråttom. Att resa sig från sittande till stående gör skillnad ända in på cellnivå. I dagens Kropp och själ fick vi lyssna till hur det gick när programmets redaktion genomförde ett experiment med att sluta sitta. Sådant inspirerar.

Det är dags att börja vända mönster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s