Från miljöansvar till hållbar utveckling

I mitten av augusti inträffade Earth Overshoot Day. Det är den tid på året då mänskligheten har förbrukat den mängd naturresurser som jorden själv har skapat på ett år. Därefter är planetens konto övertrasserat och människan lever på ekologisk kredit. Beräkningar visar att det behövs ungefär ett och ett halvt jordklot för att människans produktion och konsumtion ska vara hållbar. Organisationen Global Footprint Network som räknar ut den kalendariska brytpunkten varje år, uppskattar att det i mitten av 2000-talet kommer behövas två jordklot för att uppnå en balans. Om utvecklingen fortsätter i samma takt, vill säga.

Att minska en negativ påverkan på miljön handlar ofta om att skaffa sig bättre rutiner. Därför utvecklar Sveriges arbetsplatser nya policys som garanterar en hållbar verksamhet. Produktionen kvalitetssäkras, återvinningsstationerna installeras och nya miljöpolicys implementeras. Det förväntar sig omvärlden av en trovärdig organisation.

Sveriges chefsorganisation Ledarna har nyligen släppt sin Hållbarhetsbarometer 2014. Fyra av fem chefer tror att hållbarhetsfrågorna kommer att öka på fem års sikt. Den viktigaste anledningen med att jobba med hållbarhetsfrågorna är för att attrahera och behålla personal. Det som är anmärkningsvärt är att av de chefer som anser att de har hållbarhetsfrågorna på sitt bord är det endast drygt hälften som anser att det är tydligt vad de ska göra och vilka resultat de förväntas nå. Desto lägre ner i chefshierarkin desto mindre kunskap och förståelse för vad det ansvaret innebär. Rapporten innehåller matnyttig fakta och intressant kunskap som jag kan rekommendera dig att ta del av.

När jag nyligen föreläste och och fick föra ett samtal med ett fyrtiotal miljöchefer och miljösamordnare blev det tydligt hur en ny förväntan om hållbarhetskrav från omvärlden växer sig allt starkare. Vi har gått från att det handlar om att organisationen förväntas ha en policy för godkänd kemikalienivå till att vi behöver resonera om hur vi bäst kan lämna efter oss ett jordklot till de generationer som kommer efter. 

Detta är en ledarskapsfråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s