ÖPPET BREV till Gabriel Wikström

Hej Gabriel!
Först vill jag gratulera dig till ditt nya uppdrag som Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. När jag fick beskedet blev jag verkligen positivt överraskad eftersom jag i våras på Aftonbladets debattsida skrev Att Sverige behöver en Hälso- och Idrottsminister. Hälsoklyftan blir just nu ännu djupare. Sverige står inför dramatiska hälsoutmaningar. Därför är det avgörande att det går att samla de övergripande direktiven som ditt departement nu ansvarar för.

I förra veckan fick vi ta del av regeringens offensiva förslag att hälso- och sjukvården ska tillföras 1 miljard kronor extra år 2015 i syfte att säkerställa en hälso- och sjukvård i världsklass. Dessutom avsätts ytterligare 500 miljoner kronor per år till cancervården. Man konstaterar också att den psykiska ohälsan är en stor utmaning och att särskilda stöd och insatser ska tillsättas så att det blir lättare att få hjälp vid psykisk sjukdom.

Samtidigt fick idrottsrörelsen beskedet om att det löfte som S utlovat på 272 miljoner kronor uteblir och därmed beskedet att inte tilldela idrotten ytterligare resurser. Ett löfte som utlovats av partiet under lång tid. Detta oroar mig.

Det finns ett starkt samband mellan fysisk inaktivitet och alla stora folkhälsoproblem såsom hjärt- och kärlsjukdom, demens, Alzheimers sjukdom, typ 2 diabetes, metabola syndrom, vanliga cancersjukdomar och depression. Mängder av forskningsrapporter visar att fysisk aktivitet är den viktigaste friskfaktorn för att begränsa dessa folksjukdomar. Avgörande är således ett preventivt folkhälsoarbete. Här har idrottsrörelsen en viktig roll att spela.

Den amerikanska hjärtläkarföreningen The American Heart Association konstaterar i sin studie att dagens barn springer långsammare än vad deras föräldrar gjorde i samma ålder. Studien har involverat mer än 25 miljoner barn i 28 länder genom att man har granskat 50 studier mellan åren 1964 och 2010. Resultaten visar att det i genomsnitt tar 90 sekunder längre för dagens barn att springa en engelsk mil (drygt 1 600 meter) än för 30 år sedan. Svenska forskare bekräftar att motsvarande studier genomförda i Sverige visar på samma försämrade resultat.

Om ni i förslaget hade valt att använda bara en enda procent av denna miljard och riktat den mot ett offensivt preventivt folkhälsoarbete hade ni kunnat inkludera idrottsrörelsen i er ansats. Då hade ni på allvar kunnat visa svenska folket att folkhälsa, sjukvård och idrott hänger samman när det handlar om att begränsa dagens och framtida folksjukdomar. 

Varje liten ansats som bidrar till att barn och unga deltar i roliga idrottsaktiviteter genererar mångdubbla hälsoeffekter senare i livet.

Du kan vara den kraftfulla samordnare som krävs för att vi gemensamt ska lyckas. Ta den möjligheten.

Vänliga hälsningar

Anna Iwarsson
Rådgivare om framtidens ledarskap
Författare till rapporterna Förenkla regelverket för friskvårdsbidrag samt Sitta är det nya röka
fd generalsekreterare Friskis&Svettis
fd chefsjukgymnast Danderyds sjukhus

10 reaktioner på ”ÖPPET BREV till Gabriel Wikström

  1. Bravo Anna – Härligt att du debatterar i denna viktiga hälsofråga – fysisk aktivitet, som det ges föga resurser till – men som alla säger är så viktig. Vi har självklart kommit en bit på väg, men det går för långsamt – Eftersom det är så många sjukdomar som kan förebyggas genom fysisk aktivitet så är det ändå konstigt att man inte ser detta som en otrolig resurs för samhället och den enskilda individen. Otroligt att man inte förebygger redan i skolan att man ska röra på sig lite varje dag – dels för att få förbättrade resultat i det teoretiska ämnena men också för att få in en bra vana som kan hålla hela livet!
    Konstigt! / hälsar Irene

  2. Tusen tack, Irene!

    Med all din gedigna erfarenhet gissar jag att du har fått vara med om ett annat kortsiktigt regeringsbeslut genom åren. Jag håller med dig i varje ord du skriver i ditt inlägg.

    Keep up your good work på Svenska Gymnastikförbundet!
    hälsar anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s