Hållbar medarbetare

Hållbar utveckling, hållbar hälsa, hållbar arbetsmiljö, hållbar värld, hållbar livsstil, hållbart ledarskap och mitt i alla hållbara strategiformuleringar finns du och jag. Vi har gått från att prata miljö, till att använda buzzwordet CSR (Corporate Social Responsibility) till att nu börja landa i begreppet hållbar. FN formulerar hållbar utveckling på följande sätt, en generation tillgodoser sina behov utan att äventyra framtida generationers möjligheter att tillgodose sina behov. 

Under de senaste åren har allt fler organisationer lagt in en ny rubrik i sina verksamhetsplaner, affärsplaner eller strategidokument som beskriver hur man vill bidra till en hållbar utveckling. Både internt inom organisationen och externt i syfte att stärka sin trovärdighet gentemot kunder och omvärld.

Under många år har Sveriges arbetsplatser haft fullt fokus på att utveckla strategier för hållbar teknologi, produktion och ekonomi. Internt på arbetsplatserna är miljöstationerna inredda, påminnelselapparna om att släcka lampan när man går från toaletten eller lämnar konferensrummet sitter uppe och som avsändare på mailen påminns vi om att inte skriva ut dokumenten på papper i onödan. Vi uppmanas att tänka på miljön. Vi påminns om att utveckla ett hållbart förhållningssätt.

Det är enklare för en arbetsgivare att skapa förbättrade rutiner för de hårda grejerna som t ex produkterna och ekonomin, än för de mjuka grejerna. Men nu är det alltså dags. År 2015 kommer Sverige på riktigt kavla upp ärmarna för att med lust och passion hugga tag i vad det innebär att vara en hållbar medarbetare. Med det menas alltså vilka förutsättningar du får och ger dig själv för att vara hållbar över tid.

Och vet du. Du kan börja redan nu. Fundera gärna hur din egen sopsortering ser ut inne i din egen kropp nästa gång du besöker avfalls- eller miljöstationen. Sopsorterar du överhuvudtaget något i alla de intryck du dagligen matas med? Ger du dig själv några som helst förutsättningar att vara energisnål i de relationer eller uppdrag som dränerar ditt engagemang? Umgås du tillräckligt mycket med människor som ger dig värdefull energi och som ser till att återvinna dina talanger?

Varje år upplever två av tre att arbetsbördan på jobbet bara ökar. År 2015 ser jag flera tendenser som gör att den trenden kommer kunna plana ut. Och jag säger bara, ta initiativet före chefen kommer och knackar på din rygg och lite trevande inleder: ”Jo, du vi skulle behöva snacka om det här med hållbar medarbetare…..”

2 reaktioner på ”Hållbar medarbetare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s