Förenkla regelverket för friskvårdsbidrag

Skatteverkets regelverk för friskvårdsbidrag är förlegat. Sveriges arbetsgivare skulle kunna ge sina medarbetare ett mer modernt bidrag för friskvård. Det skulle innebära att fler skulle få bättre förutsättningar att känna välmående och hålla sig friska.

Över hälften av Sveriges arbetsgivare budgeterar varje år för att erbjuda sina medarbetare det årliga friskvårdsbidraget. Ett bidrag som Sveriges arbetstagare, tillsammans med företagshälsovård, rankar som den allra bästa förmånen.

Fakta visar dock att en av tre som erbjuds friskvårdsbidraget inte utnyttjar bidraget och att fyra av tio tycker att det är för krångligt. En av åtta köper ett träningskort men använder det sedan inte.

Det finns ett flertal brister med dagens regelverk:

  1. Val av aktiviteter är begränsande och exkluderar dem som inte hittar en aktivitet som ryms inom dagens regelverk.
  2. Uppföljningen hos Skatteverket och motprestationen hos arbetsgivarna är underutvecklad.
  3. Det är de redan aktiva som nyttjar friskvårdsbidraget.

Friskvårdsbidraget ger idag möjligheten att utöva t ex tai chi, rosenterapi, jazzdans, tennis, spinning, styrketräning, volleyboll, bowling, folkdans, kinesiologi, gymnastik och handboll. Aktiviteter som inte ryms inom regelverket är t ex anmälningsavgifter till motionslopp, träning med personlig tränare, ridning, golf, klättring, segling, körsång samt utrustning för den enklaste hemmaträningen stavgång, jogging, cykling eller skidåkning. Det finns en stor mängd aktiviteter som svenska folket utövar idag och som inte ryms inom regelverket. Alla har sina individuella behov hur man vill bibehålla eller uppnå en god hälsa.

Det finns ingen fastställd beloppsgräns för hur mycket en arbetsgivare kan ge i friskvårdsbidrag. Det vanligaste ligger mellan 500 – 2 000 kr. I storstäderna ger man generellt mer i förhållande till landsbygd. En snedfördelning av friskvårdsbidraget har utvecklats. Åtta av tio tjänstemän erhåller friskvårdsbidrag medan knappt sex av tio arbetare.

Alla undersökningar visar att närhetsprincipen gäller. Bor man nära ett utegym, skidspår, en tennisplan, fotbollsplan eller en specifik träningsaktör ökar möjligheterna att man väljer att träna det som ligger nära. Därför är det också helt naturligt att vi väljer aktiviteter som vi kan göra i vår närmiljö eller som en del av resan till och från arbetet. Med ett förenklat regelverk och arbetsgivarens förståelse för närhetsprincipen kommer varje individ själv kunna välja den aktivitet man upplever bidrar till en förbättrad fysisk och psykisk hälsa.

Under de senaste åren har ett antal riksdagspolitiker motionerat om att modernisera regelverket. Frågan har debatterats i ett flertal forum under många år. Ingen tar tag i frågan att anpassa regelverket till svenska folkets nya livsstilsvanor samt den accelererande psykiska ohälsan. Detta är alarmerande. Framtidens chefer måste kunna erbjuda varje medarbetare ett friskvårdsbidrag som är anpassat för den enskilda individen. Med en förenkling av regelverket skulle Sveriges arbetsgivare på ett mer medvetet sätt kunna inspirera varje medarbetare att bibehålla och utveckla en aktiv livsstil och känna psykiskt välmående.

Regelverket behöver förenklas så att varje arbetstagare kan använda friskvårdsbidraget till den aktivitet man själv upplever bidrar till en bibehållen god eller förbättrad fysisk och/eller psykisk hälsa. Sverige får fler hållbara medarbetare genom hela livet.

Alternativet? Det är att avskaffa det helt hållet.

Rapporten Förenkla regelverket för friskvårdsbidraget med fler konkreta åtgärder hittar du under annas rapporter.

2 reaktioner på ”Förenkla regelverket för friskvårdsbidrag

  1. Exakt! Bra där Anna – att hålla sig frisk utan vård innebär så mycket mer än att ha ett gymkort, det handlar ju om en helhet där både kroppen, knoppen och själen är inblandade. Ser fram emot mer hälsosnack från dig:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s