Var femte svensk sitter mer än 8,5 timmar per dag

Det är svårt att vara tillräckligt aktiv i dagens samhälle. När vi får det bättre sitter vi mer, det säger Folkhälsoprofessor Mats Börjesson i veckans teveprogram av Idrottens himmel och helvete. I inslaget konstateras att stillasittandet är vår tids största fara och att vi inte ska fokusera allt för mycket på att vi driver vissa barn för hårt inom idrotten. Det är ett avsevärt större problem att allt för många barn sitter still.

I förra veckan presenterade Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström en ny ansats för hur Sverige ska bli ett rökfritt samhälle. Förslaget är att utreda hur Sverige återigen kan bli ett föregångsland i det tobakspreventiva arbetet. I sak går det givetvis inte att argumentera mot Gabriel Wikströms ansats eftersom varje rökare som blir rökfri är en vinnare både för sig själv och för samhället.

Det som dock inte framkommer i debattartikeln är att Sverige sedan flera år har rekordlåga siffror av dagligrökare. Jag menar att Sverige är det föregångsland som Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström efterfrågar. Med stillasittandet är det dessvärre riktigt dåligt. I en jämförelse inom EU är Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Luxemburg ”sämst i klassen”.  Var femte svensk sitter mer än 8,5 timmar per dag i jämförelse med var tionde inom EU. 

Därför skrev jag en debattartikel i Dagens Samhälle nu i veckan med rubriken Stillasittandet är större problem är rökningen.

Samma dag publicerade SVT Opinion ett inlägg av Fysioterapeuten och träningsskribenten Jacob Gudiol om att Vårt samhälle är riggat för ohälsa. Jacob Gudiol presenterar på ett balanserat sätt de samhällsutmaningar vi gemensamt står inför.

Med kunskap, erfarenhet och fakta kommer jag fortsätta utmana och inspirera till hur vi på bästa sätt kan skapa förutsättningar för morgondagens vuxna att känna välmående och må bra genom hela livet. Och jag kommer inte att ge mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s