Ett av mina omval ledde fram till beslutet att aldrig mer unna mig

Jag tror inte på att unna mig. Det ligger för mycket dåligt samvete i unnandet och jag hatar att ha dåligt samvete. Därför har jag vant mig av med det. Och jag upptäckte att det är rätt enkelt faktiskt.

Att unna mig låter som ett misslyckande. Det goda i livet är jag inte värd, inte förrän jag har jobbat grymt hårt, tränat maniskt och fått diplom som Supermorsa. Men så orkar ju ingen ha det och det är ofta då som unnandet startar. Man unnar sig lite ledighet, en bulle till kaffet, ett glas vin. Man unnar sig en chokladbit, några timmar på stan och nya kläder. Ofta försvaras unnandet av ”det här är jag värd”. Som om ingen annan skulle tycka det.

I dag unnar jag mig ingenting. Jag bara tar. Bara gör. Känner jag för att vara ledig, försöker jag se till att bli det. Är jag hungrig, äter jag. Är jag sötsugen, snaskar jag. Är jag lat, latar jag mig. Är jag träningssugen, tränar jag. Är jag inte träningssugen, låter jag bli.

En av de största vinsterna med att ha lämnat unnarlivet bakom mig är att jag tydligare känner vad jag innerst inne vill. När jag unnade mig gjorde jag ofta något jag inte riktigt godkände. Nu när allt är tillåtit är unnandet så avdramatiserat att det inte är något unnande längre. Det är bara saker jag gör för att jag gillar det.

Det här var ett omval jag gjorde för många år sedan och det känns som att det kommer bli livslångt.

En reaktion på ”Ett av mina omval ledde fram till beslutet att aldrig mer unna mig

  1. Så jäkla klokt. För var går gränsen liksom… att jag unnar mig ett glas vatten när törsten sliter i kroppen? Nä, jag köper det jag har behov av, älskar mina ägodelar och springer (löptränar) så gott som varje dag. Iofs skulle man ju kunna uttrycka min löpning som ett unnande för att jag vill må bra. En definitionsfråga. Men just att TA det man behöver gillar jag skarpt. TACK 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s