Längtan efter meningsfullhet gör att man vill byta jobb

I en undersökning från i höstas framkommer att mer än varannan som är mitt i karriären vill byta jobb. Det är marknadsundersökningsföretaget Yougov som på uppdrag av Folkuniversitetet har frågat drygt 1000 personer mellan 40 och 55 år om deras syn på karriären och yrkeslivet. Trots att mer än varannan vill byta jobb är det bara 14 procent som aktivt söker nytt arbete. De främsta orsakerna är att man antingen inte vet vad man vill jobba med eller att det innebär för stor risk att byta jobb.

Det här låter rimligt, tycker jag. Det är nämligen en avsevärd skillnad på att lämna och att längta. Det är lättare att fokusera på det man vill bort ifrån och ha mindre av än att formulera vad man vill ha mer av i sitt arbetsliv (och kanske livet i sin helhet). Man vill bort från den pressade arbetssituationen, den ständiga övertiden och de tidspressade kollegorna. Man vill bort från den dåliga löneutvecklingen, de försämrade utvecklingsmöjligheterna och bristerna i ledarskapet. Men vad vill man egentligen till, utan att det bara blir drömmar och vilda fantasier?

När fokus är att vilja komma bort från sin nuvarande situation ökar frustrationen och meningsfullheten minskar. Jag vet att om man skulle börja med att välja om sitt jobb är det en bra start. Inte så att det nödvändigtvis kommer leda till att man byter karriär. Däremot kommer det öppna upp för möjligheten att formulera sin längtan.

En reaktion på ”Längtan efter meningsfullhet gör att man vill byta jobb

  1. Jag trivs som lärarvikarie! Målet är en flytt till Göteborg där jag kommer att få ännu större möjligheter och mer att välja på. Längtar till min hemstad efter 36 år i Dalsland. Är klar här inom två år. Börjar nytt jobb 3/8 o det ska bli roligt och jag ger det två år. Sen ska döttrarna börja högstadie och gymnasie och det blir perfekt med flytt då. Nytt och tillbaks HEM ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s