Vem är chefen i ditt liv?

Det finns ett direkt samband mellan att känna välmående och ha kontroll över sin situation. Genom att välja om sitt liv och sin karriär minskar vanmakten och känslan av meningsfullhet ökar. 

Svensk arbetsmarknad är i förändring och med multitasking som ny livsstil flyter arbetslivet ihop med livet i övrigt. I en nyligen publicerad EU-rapport konstateras att tre av fyra i Sverige och Finland upplever tidspress på jobbet, vilket är högst inom EU. Det är inte längre konstigt att kolla av jobbmejlen det sista man gör på kvällen före man går och lägger sig och det första man gör när man vaknar. I snitt tittar vi på mobilen 150 gånger per dag och ingen annan generation före oss har utsatt sin hjärna för ett sådant intensivt flöde. Multitasking försämrar koncentrationsförmågan och ger sämre minne. Det går att likna vid ett vetenskapligt experiment som ingen med säkerhet kan svara på vad det kommer att göra med våra hjärnor över tid. Det vi vet är att förr blev vi fysiskt trötta av våra arbeten. Idag blir vi mentalt utmattade och psykisk ohälsa är den sjukskrivningsorsak som ökar mest i Sverige. Allt fler hjärnor går sönder i stressrelaterade tillstånd.

Det är vanligare att om man vill försöka förändra sin situation lyssna på vad andra har att säga än att lyssna på sig själv. Vi läser andras bloggar, tittar på olika livsstilsprogram eller lyssnar på en inspirerande föreläsare på jobbet. Det är intressant att få ta del av andras berättelser men det är också lätt att gå vilse bland allt som är perfekt. Istället för att fokusera på sig själv blir vi ännu duktigare på att uppfylla andras krav och förväntningar om ett perfekt liv.

Under de senaste tio åren har en stark hälsotrend utvecklats med målet att bygga en stark och hållbar kropp. Nu är vi på väg in i en ny fördjupad fas där förmågan att fokusera och koncentrera sig blir en konkurrensfördel. För att klara av multitasking som livsstil kommer det vara helt avgörande för hjärnan att i perioder kunna avgränsa. Vi går från hållbar kropp till hållbar knopp och vi går från att vilja göra yrkeskarriär till att vilja utveckla en livskarriär.

Genom att välja om ditt nuläge har du möjlighet att leda dig själv dit du vill gå. Om du inte gör det valet kommer nämligen någon annan eller något annat att göra det åt dig. Så, vem är egentligen chefen i ditt liv?

En reaktion på ”Vem är chefen i ditt liv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s