Boken kommer nu och jag är förväntansfull!

Liksom samhällen, länder och världsdelar har olika kulturer har varje organisation sin unika kultur. En organisation är aldrig kulturlös.

En organisations kultur påverkas av flera faktorer och formas av de människor som vid var tid finns inne i en organisations rum. En organisationskultur kan inkapslas, förändras, förädlas eller utvecklas och det är ledarskapskulturen i ledningen som slår an den ton som präglar det interna samarbetet och hur organisationen förhåller sig till sin samtid.

Varje organisation har en infrastruktur uppbyggd av sin struktur, ofta i form av en uppritad organisationsskiss, och sin kultur. Organisationens struktur följer ofta en traditionell modell som anpassas efter de nya behov som uppkommer. De allra flesta är idag vana vid regelbundna organisationsförändringar på jobbet eller i samband med uppdrag i andra organisationer. Min erfarenhet är att en organisations kultur sällan får samma omsorg som att ”sätta en ny organisationsstruktur”.

Kulturen kan liknas vid ett sammanhållande kitt som ständigt behöver underhållas, utmanas och stimuleras för att en organisation ska uppfattas dynamisk och utvecklingsbar. Utan underhåll, eller snarare utan ledarskap, faller kittet samman eller det uppstår sprickor.

Ett ledarlöst förhållningssätt till en organisationskultur är riskfyllt. Obefintligt eller otydligt ledarskap skapar fritt forum för informella krafter i en organisation samt ofta ett reaktivt förhållningssätt till utifrån kommande påtryckningar eller nya förväntningar från medborgare, samhälle och omvärld. När det uppstår osäkerhet och otydlighet i förväntningar om ansvar och roller i en organisation resulterar det oftare i en ny policy eller ett förtydligande i gällande ramverk än ett snack om själva kärnan, organisationens kultur.

En organisationskultur behöver ledas med både ram och kram. Därför har min andra bok fått den titeln, Ram och kram – Ledarskapets betydelse för organisationskulturen.

Förlagschefen Cecilia Elmqvist, Idealistas Förlag, skriver i förordet till boken att ”ingen tidigare bok har ett så tydligt fokus på ledarskap och organisationskultur”. Det ska bli spännande att se hur boken kommer tas emot. Jag är minst sagt förväntansfull!

En reaktion på ”Boken kommer nu och jag är förväntansfull!

  1. Hej!
    Det ska bli superspännande att få ta del av dina nya bok! Med tanke på att din förra bok fick så fina recensioner så har jag stora förväntningar på den nya. Ser fram emot att få möta både bok och författare imorgon.

    Hälsningar
    Lars-Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s