När levlade du dig själv senast?

Välmående medarbetare är en förutsättning för varje organisations framgång. Det vet varje erfaren chef och ledare. När Arbetsmiljöverket i en intervjuundersökning konstaterar att över hälften av de tillfrågade arbetsgivarna och arbetstagarna svarar att de känner någon som har blivit sjuk på grund av stress på jobbet (68 procent respektive 80 procent) är det oroväckande. Allt för många upplever att de inte är hållbara och välmående idag.

När min författarkollega Hans-Olov Öberg och jag för en tid sedan trendspanade om förändringar på den svenska arbetsmarknaden och huruvida svenska folkets upplevelse av stress varierar över ett arbetsår kom vi fram till att vi ville utforska detta lite mer. Närmare bestämt ville vi undersöka om vår tes stämde, att antalet sjukskrivningar ökar under hösten och vintern på grund av upplevd stress. Vi kontaktade därför Försäkringskassan som hjälpte oss med hårda fakta om relationen mellan svår stress och antalet sjukskrivningar under året. Tyvärr kan vi konstatera att vår tes stämmer. Just nu befinner vi oss i årets allra tuffaste period.

skarmavbild-2016-11-11-kl-09-23-21

Linjen visar månadens andel av årsgenomsnittet för sjukskrivning pga svår stress under åren 2014-2015. Källa: Försäkringskassan, egen bearbetning.

När jag skrev min första tränings- och livsstilsrapport 2012 kunde jag konstatera att ”det går i fel riktning” för hjärnan i mänsklighetens nya livsmiljö. Därför skrev jag två böcker med fokus på personligt ledarskap. Den första heter Omval – hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig) och nu senast boken Plikt eller passion – finn din grej tillsammans med Hans-Olov Öberg. När jag nu håller på med min fjärde tränings- och livsstilsrapport kan jag konstatera att det tyvärr fortsatt går i fel riktning när 32000 personer blir sjukskrivna varje år på grund av utmattning.

Medvetna val gör dig bättre

Medvetna val förhöjer den egna känslan av att få ”koll på läget”. Det är en avsevärd skillnad mellan att uppleva att andra och annat hela tiden styr den egna agendan och att inte få möjlighet att göra det själv. Genom att förbättra sitt eget förhållningssätt i relation till arbete, familjerelationer och egen tid utvecklas den egna förmågan att hela tiden ställa om. Det gör dig tryggare i vem du vill vara.

När du väljer om ditt eget nuläge, ditt liv eller din karriär, leder det oftast till något av följande:

  • Du fortsätter precis som idag. Omvalet har hjälpt dig att analysera och få klarhet i varför du vill ha det precis som det är. Ditt totala välmående ökar trots att du i perioder kan känna dig både pressad och stressad. Ditt omval har lärt dig att bättre sortera vad som är vad. Du väljer om ditt nuläge med skillnaden att du gillar det lite mer.
  • Det är en hög sannolikhet att du fortsätter att göra det du gör idag med tillägg av ett antal nya dimensioner i ditt liv. Då har omvalet gett dig nödvändiga insikter om vad du behöver lägga till i din vardag för att öka ditt välmående. Det kan handla om förbättrade arbetsrutiner på jobbet, prioritering i aktiviteter på fritiden eller hur du vill skapa en roligare vardag för att du ska kunna känna en bättre total helhet och bli en nöjdare människa.
  • Det tredje alternativet är att du kommer göra den förändring du länge drömt om men på ett omedvetet plan hittills valt bort. Du har kommit till insikten om att det inte finns något annat alternativ som känns meningsfullt och genomför därför en radikal förbättring som du bedömer är helt avgörande för dig.

Blir du nyfiken på vad ett omval skulle kunna innebära för dig? Boken Omval ger dig en konkret handledning. Det är inte en självhjälpsbok och heller inte en traditionell managementbok, snarare ligger den i krysset mitt i mellan. På samma sätt som ”den där balansen i livet” som vi så gärna efterfrågar. Att lära sig omvalsmetoden handlar inte om att ”sätta sig på en sten och fundera över sitt liv”. Du kanske kommer bli överraskad hur mycket du kommer behöva använda kroppen för att få koll på knoppen. Du kan helt enkelt se omvalsmetoden som en träningsbok för hjärnan. Målet med att göra regelbundna omval är att du ska kunna ge dig själv bästa förutsättningar för att hela tiden bli en bättre version av dig själv. Du levlar.

I boken Plikt eller passion utforskar Hans-Olov Öberg och jag vad det innebär att leda sig själv i den livsmiljö som nu utvecklas. Vad händer när passionen slocknar i ett allt högre livstempo och är pliktkänsla och pliktbeteende samma sak? Vi utforskar hur hjärnan påverkas och du får konkreta råd hud du kan utveckla din balans mellan plikt och passion.

Den strategi som du väljer för att bli en mer hållbar och välmående person, medarbetare, ledare eller livspartner är förstås upp till dig själv. Det enda som är säkert är dock att ingen annan kommer att kunna göra det åt dig.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s