Rätt person på fel plats

Nytt år och kanske funderar du på nästa steg i livet eller karriären. Låt oss rivstarta med ett tankeexperiment! Summera hur många gånger du under det senaste året har funderat på att göra något annat eller befinna dig i ett nytt sammanhang. Har dessa tankar kommit och gått under en kortare period eller kanske till och med under flera år? En känsla av att du befinner dig på fel plats.

Behovet av att ifrågasätta är mänskligt. Troligen kan du i din omgivning inringa ett antal personer som du vet går omkring med liknande tankar som du. Ni lånar varandras erfarenheter genom att prata om det ibland. Ni prövar varandras längtan att ta nästa steg, att göra något annat. Inte nu, men sen.

Genom den metod jag lär ut i boken Omval – hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig) får du möjlighet att reda ut dina funderingar på ett strukturerat och genomarbetat sätt. Att på riktigt utforska vem du vill vara och vad du vill göra, mer eller mindre av i ditt liv. 

Omval handlar om att en till två gånger per år göra ett aktivt val och välja om din situation oavsett hur den ser ut. Under ett omval höjer du din medvetandegrad genom att rikta fokus på dig själv. På köpet får du en ökad förståelse för varför du har det som du har det just nu.

Metoden innehåller sex arbetspass:
ett – uppvärmning och förberedelse
två – självutvärdering av nuläge
tre – med fokus på framtiden
fyra – konkreta möjligheter
fem – vägval och omval
sex – avslut och träna på det nya

Ett omval leder till något av följande tre alternativ:

  • Du fortsätter precis som vanligt. Omvalet har hjälpt dig att analysera och få klarhet i varför. Ditt totala välmående ökar trots att du i perioder kan känna dig både pressad och stressad. Ditt omval har lärt dig att bättre sortera vad som är vad. Du väljer om din situation med skillnaden att du gillar både den du är och det du gör lite mer. Du blir en bättre version av dig själv.
  • Du fortsätter som idag med tillägget av ett antal nya dimensioner i ditt liv. Omvalet har gett dig nödvändiga insikter om vad du behöver lägga till i din vardag för att öka ditt välmående. (Det är sällan kostsamma saker.) Det kan handla om din förmåga att hålla fokus på det som är viktigt för dig eller hur du vill skapa en roligare vardag för att du ska kunna bli en nöjdare människa. På så sätt blir du en bättre version av dig själv.
  • Det tredje alternativet är att du kommer göra den förändring du länge drömt om men på ett omedvetet plan hittills valt bort. Du har kommit till insikt om att det inte finns något annat alternativ och genomför därför den förbättring som du bedömer är avgörande för dig. Ditt omval har gett dig mod att på riktigt möta dig själv. Du blir en bättre version av dig själv.

Din omvalsprocess kan leda dig fram till ett av dina viktigaste beslut du tagit på länge. Jämför den energi det krävs att under lång tid gå runt och känna frustration över din situation mot att under en begränsad period faktiskt ta reda på nästa steg i ditt liv. Med regelbundna omval kommer du vid var tid kunna känna att du är rätt person på rätt plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s