Renässans för det livslånga lärandet

Det gamla tankesättet att studera först och arbeta sedan har bleknat bort i takt med att fler ser utbildning och bildning som en naturlig del av livet. All kunskap kräver regelbunden uppdatering. Kanske är man i behov av att fördjupa sin kunskap, bredda sin kompetens eller nyfiket spana in något helt nytt. Oavsett är det viktigt att definiera vad man vill till, inte bort ifrån.

För unga är det en naturlig del att man ser utbildning och bildning som utveckling i sitt liv, medan de äldre generationerna kanske har tanken om en mer utstakad jobbkarriär där man gör ett antal karriärskliv inom samma yrke. Tidigare hade man en jobbkarriär, i dag handlar det snarare om att leva i olika livsfaser. Att vidareutbilda sig kan därför handla om att hålla sig uppdaterad och aktuell inom sitt yrke och vem man vill vara som människa. Det vanligaste skälen till att man drar sig för att göra nya val är osäkerheten med ekonomin eller känslan av att man saknar mod och tilltro till sig själv. 

Med medvetna och aktiva omval inom varje livsfas ökar dina möjligheter att göra varje livsfas till sitt allra bästa. Du kan gå all in i det som är just nu eftersom den tid som är nu inte kommer att komma tillbaka. Om du dessutom gör omval i övergången mellan varje livsfas kommer du kunna behålla initiativet, att leda dig själv dit du vill gå. 

Genom att tidigt känna av när du är på väg att lämna en livsfas och är på väg in i nästa kommer du uppleva det lättare att förhålla dig till den förändring som kommer. Du är på väg in i något nytt som kan kännas ovisst men som du kommer att behöva möta oavsett om du vill det eller ej. Det ovissa kan göra att du möter inre motstånd och ser hinder. Ditt fokus riktas mot en längtan tillbaka till det som en gång var istället för att möta den framtid som du ännu inte har mött. 

Med omval kommer du kunna lära dig något nytt om dig själv. Du kanske väljer en ny riktning i livet, vidareutbildar dig, satsar på mer familjetid eller ger dig en efterlängtad frihet. Det kan handla om att hitta tillbaka till din identitet och den du en gång var. Eller att du får njuta av känslan av en inre personlig mognad. Att genomföra omval i samband med varje övergång kommer göra att du växer som människa. Så småningom bildar alla dina livsfaser den helhet som är du.

2 reaktioner på ”Renässans för det livslånga lärandet

  1. Bra skrivet och så kloka ord! Ge sig själv tid att fundera och nyfiket se framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s