Jag unnar mig ingenting

Att unna mig njutningar tror jag inte längre på. Det ligger för mycket dåligt samvete i unnandet och jag hatar att ha dåligt samvete. Därför har jag vant mig av med det. Det är rätt enkelt faktiskt. Idag frågar jag mig bara ”vill jag göra detta eller vill jag inte?”.

Att unna mig låter som ett misslyckande. Det goda livet är jag inte värd, inte förrän jag har jobbat grymt hårt, tränat maniskt och fått diplom som Supermorsa. Men så orkar ju ingen ha det och det är då som unnandet startar. Man unnar sig ledighet, en bulle till kaffet, ett glas vin. Man unnar sig en chokladbit, några timmar på stan och nya kläder. Ofta försvaras unnandet av ”det här är jag värd”. Som om ingen annan skulle tycka det.

Idag unnar jag mig ingenting.Jag bara tar. Bara gör. Känner jag för att vara ledig, försöker jag se till att bli det. Är jag hungrig, äter jag. Är jag sötsugen, snaskar jag. Är jag lat, latar jag mig. Är jag träningssugen, tränar jag. Är jag inte träningssugen, låter jag bli.

En av de största vinsterna med att lämna unnarlivet bakom mig är att jag tydligare känner vad jag innerst inne vill. När jag unnade mig gjorde jag ofta något jag inte riktigt godkände. Nu när allt är tillåtet är unnandet så avdramatiserat att det inte är något unnande längre. Det är bara saker jag gör för att jag gillar det.

5 reaktioner på ”Jag unnar mig ingenting

  1. Åh vad bra skrivet! Jag håller med till 300 procent! Som dietist får jag ofta frågor om vad jag UNNAR mig, som om det skulle vara något alldeles extra speciellt och förbjudet. Jaa, faktiskt nästan lite porrigt.
    Jag njuter av livet, maten och det härliga i att kunna använda min kropp. Helt enkelt.

  2. Anna – du har alltid varit en klok tjej och så även med detta blog inlägg! Att njuta och vara givmild mot sig själv är bra, att våga njuta är ofta underskattat. Bravo! 😀

  3. Tack för mycket klokhet och tänkvärdhet! En riktigt sund inställning som jag ska anamma 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s