Har du koll på organisationskulturen?

Det är ganska fascinerande. Under ett flertal samtal senaste tiden har jag mött företrädare för olika organisationer som säger att ”vi har ingen särskild organisationskultur, eller i alla fall inte någon osund kultur”. I mitt stilla sinne tänker jag att det trodde inte fackförbundet Kommunal, Karolinska Institutet, Swedbank, Nordea, Skatteverket etc heller – fram tills de granskades av andra. Jag menar inte att organisationskulturen är rutten rakt igenom. Däremot visar det på en häpnadsväckande oförståelse för hur viktigt det är att strategiskt och medvetet leda arbetet att hela tiden utveckla den organisationskultur som är eftersträvansvärd.

Här bjuder jag på fem tips för dig som är nyfiken på att göra en avstämning hur det står till med organisationskulturen i de sammanhang du befinner dig.

Placera kulturen på rätt ställe
Du har säkert hört uttrycket ”det sitter i väggarna” när man pratar om kulturen i en arbetsgrupp eller i en hel organisation, särskilt när det handlar om en osund kultur. Som tur är sitter inte kulturen i väggarna. Den sitter i människorna som finns inne i organisationen. Det innebär att det alltid går att förändra, förädla, förbättra och utveckla en organisationskultur. Att plocka ner kulturen från väggarna och istället börja analysera kulturens egentliga ursprung är en bra start.

Kolla språket
Det gemensamma språket i en organisation håller ihop kulturen. Uppmaningen brukar vara: lev som du lär. Men frasen kan lika gärna vändas på, alltså lär som du lever. Det är viktigt att förstå den nyansskillnaden eftersom ordens makt är stor.

Fundera på vilka ord som är typiska för din organisation och vilka nya modeord som just nu figurerar. Troligen finns det en anledning till detta. Det man behöver vara medveten om är att i grunden påverkar det organisationens kultur. Om det får fortsätta kommer identiteten så småningom att förändras, vilket kanske är meningen. Eller inte.

Utforska ledarskapskulturen
Utforska vilka symbolhandlingar, beteenden, ordval, kroppsspråk, jargong, normer och traditioner som är typiska för ledarskapet i organisationens yttersta ledning. Analysera hur det påverkar människorna i organisationen och på vilket sätt det bidrar till att utveckla, förändra, förädla eller inkapsla kulturen.

När den yttersta ledningen saknar förståelse för den maktposition det innebär att forma och prägla en organisationskultur uppstår subkulturer och informella maktstrukturer. En organisation är aldrig kulturlös, därför måste den kultur som önskas alltid ledas.

Undvik det vanligaste misstaget
En organisations värderingar förväntas vara synliga och tydliga i mötet med varje medlem, kund eller motsvarande. Frågan är hur levande värderingarna egentligen är inne i organisationen?

Gör ett eget experiment genom att i varje möte med dina kollegor analysera hur organisationens samtliga värderingsord är levande i mötet med andra. Utforska hur ni är med och mot varandra samt vilket förhållningssätt till exempel en avdelning har gentemot andra i organisationen.

Det är först när värderingarna är levande inne i organisationen som omvärlden på riktigt kommer börja förstå och känna vad ni menar med att leva era värderingar. På så sätt blir organisationens kultur levande, vilket gör att ni uppfattas äkta och trovärdiga.

Självutvärdera dig
Var och ens olika bakomliggande drivkrafter och unika anledning att engagera sig i en organisation spelar roll för kulturen. Oavsett din egen position, roll eller uppdrag påverkar du kulturen genom din attityd och ditt förhållningssätt. Analysera hur du själv präglar och påverkar kulturen genom ditt sätt att vara och prata, både i den fysiska och den digitala världen. Ditt sätt att leda både dig själv och andra gör skillnad. Reflektera över hur du själv påverkar kulturen.

Blir du nyfiken och vill veta mer är det bara att höra av dig!

Läs mer om boken och beställ den här. Vill du göra en större förbeställning? Kontakta Jakob Sjöström på jakob.sjostrom@idealistas.se

 

2 reaktioner på ”Har du koll på organisationskulturen?

  1. Bra skrivet Anna! Pitcha in som krönika till Chef eller kanske Fokus!

    Älskar f.ö. uttrycket ”i mitt stilla sinne tänker jag…”

    Trevlig helg!

    /Hans

Lämna en kommentar