Det är lugnt. Det är bara en miljon som kommer titta.

I onsdags vaknade jag av radion och nyheten att svenska folket toppar listan i EU:s nya träningsbarometer. Briljanta trendspanaren Christina Cheng kommenterade nyheten i Ekot.

Stolt basunerades det ut att vi är bäst i EU. Med det menas att 70% av svenska folket uppskattar att de motionerar minst en gång i veckan eller mer. Med motion menade man, i denna undersökning, aktiviteter såsom träning, dans och trädgårdsarbete.

Det som inte uppmärksammades, i samma undersökning, är att svenskarna samtidigt sitter mest i hela EU. Svenskar, luxemburgare och tjecker är värst. 20 procent av oss sitter 8,5 timmar eller mer varje dag. Portugal, Malta och Slovenien utmärker sig genom att 30 procent av ländernas invånare bara sitter 2,5 timmar på en hel dag. På Malta uppger 75 procent av invånarna att de aldrig tränar.

I min senaste rapport Sitta är det nya röka beskriver jag precis detta, dvs hur svenska folkets livsstil just nu förändras. Stark är det nya smala och Sitta är det nya röka.

Onsdagar är min träningsdag. Jag leder två olika gruppträningspass mitt på dagen. Ett fartfyllt och konditionskrävande pass och ett fokuserat teknikträningspass. När jag var klar satte jag på min Iphone. Gick till omklädningsrummet och klädde av mig. Då ringer telefonen. En reporter från TV4 ringer, hon går rakt på sak. Hon vill ha min kommentar till den nya träningsbarometern. Jag ber om en snabbdusch och att få återkomma. I duschen hinner jag tänka att jag behöver lyckas få fram hela budskapet på ett välbalanserat sätt. Vi snackar, hon blir nöjd och vill träffa mig snarast för intervju. En minut senare väntar de utanför.

Precis när intervjun ska börja upptäcker jag att det känns konstigt att göra denna intervju klädd i mina B-mys-träningskläder med varken fixat hår eller en droppe smink. Jag hasplar ur mig något om att jag i alla fall känner mig nytränad och skön på insidan.

Reportern peppar mig generöst. Kameramannen ler och säger: Det är lugnt, det är bara en miljon som kommer titta på inslaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s