Om brutna nyårslöften

Jag måste erkänna. Det är skönt att slippa tipsa om hur man kommer igång med nyårsträningen. Under åren som generalsekreterare för Friskis&Svettis blev jag årligen kontaktad av journalister som ville prata nyårslöften, helst brutna löften.

Det är sorgligt att media fortfarande driver tesen att folk tränar i början av året för att inom några veckor sluta. Man slår an en ton av misslyckande. Och det i en tid när vi verkligen inte behöver mer dåligt samvete kring hälsa och välmående.

Dessutom är det missvisande att basera svenska folkets träningsstatistik på köp av gymkort i början av året. Glädjen över att vara i rörelse är inte begränsad till gymmen. Vintertid innebär högsäsong för alla som älskar snö och blanka isar. Om vi dessutom får ännu mer snö i hela landet kommer fler inta pulkabackarna och längdspåren.

Faktum är att just nu:

  • väntar barn- och tonårsföräldrar på att träningssäsongen för barnens idrottsverksamheter ska börja igen.
  • stannar äldre och seniorer inne på grund av kyla och halt väglag i väntan på att det ska bli barmark igen så att de kan ta sig en promenad, en cykeltur eller vandra med vänner i skog och mark.
  • står svenska folkets cyklar parkerade i garage och väntar på värmen och att vårens färger ska göra att man vill ta årets första cykeltur.
  • står landets lekparker stilla och väntar på att de allra minsta ska få gunga så högt att det kittlar i magen och att de lite äldre ska klättra upp i högsta klätterställningen.
  • ligger joggingskor och väntar på att få komma ut på årets första luftfärd.
  • laddar Sveriges idrottsföreningar inför vårens alla motionslopp, tävlingar och cuper.

Men som sagt, det är ju några veckor dit. Ungefär så lång tid som när media tror att svenska folket slutar träna.

Frågan är då vad media borde vara nyfikna på att utforska istället? Här kommer några korta råd:

Ta ett internt etiskt helhetsgrepp. Media är en maktfaktor när det gäller att kommunicera snabba lösningar för den perfekta kroppen. Budskapen leder till dåligt samvete eftersom det ingår i den kommersiella logiken. Genomför därför en intern etisk diskussion hur ni vill förhålla er till träning, hälsa och välmående. I de diskussionerna kommer ni troligen upptäcka ett antal dimensioner av hur kulturen kring träning och livsstil är på er egen arbetsplats. Här har ni något att lära av varandra.

Utforska de tre principer som är avgörande för om man har en aktiv livsstil eller inte.

För det första vill vi träna med goda förebilder som inspirerar oss. Din förebild är troligen inte densamma som min eftersom vi är olika, men alla kan nog känna igen sig i betydelsen av vad ett bra ledarskap gör för varje individ.

För det andra handlar det om tillgängligheten. Att informationen om verksamheten upplevs attraktiv, dialogen smidig och den totala träningsmiljön inkluderande.

För det tredje är närheten en viktig maktfaktor. Vi vill träna nära där vi bor eftersom träningen ska kunna genomföras som en del av vardagen.

Det här är grejer som jag gillar att prata om. Låt oss göra mer av det 2019.

2 reaktioner på ”Om brutna nyårslöften

  1. Tack Anna! Du sätter verkligen ord på min tankar! Jag vägrade vid ett par tillfällen att svara journalister på frågor om träning och nyårslöften när jag var VC på F&S Gävle. Kändes så omodernt och tjatigt att på 2000-talet ställa samma frågor som hela förra seklet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s